A só titokzatos története

A történelem során a só rendkívül fontos része volt őseink mindennapi életének. Magát a sót nemcsak a mindennapi fogyasztásban és az élelmiszerek tartósításában használták széles körben, hanem a mindennapi élet gazdasági, mitológiai és vallási szférájának is nagyon fontos része volt.

Az ókorban a só rendkívül értékes árucikknek számított a cserekereskedelemben és ez a tény ösztönözte az ún „sóutakat”, amelyek jelentősen hozzájárultak a globális sókereskedelmi hálózat fejlődéséhez. A világ egyes területein a só még fizetőeszközként is funkcionált. Különleges sóadagokat kaptak a római légiók katonái, az ún "salarium argentum"-ot, melynek gyökerei szintén az angol "salary", azaz a fizetés szóból erednek. A következő érdekesség a sóval kapcsolatban, hogy a só is képes volt konfliktusokat kiváltani, például a francia forradalmat és az indiai függetlenségi mozgalmat.


Egy másik érdekes tény a sóval kapcsolatban, hogy a vallási rituálék fontos része volt, és a tisztaságot szimbolizálta. A Bibliában több mint 30 hivatkozás található a sóra, pl. "Te vagy a föld sója". Leonardo da Vinci „Az utolsó vacsora” című híres festményén Júdás éppen kiöntött egy tál sót. Ezt a tettet széles körben a halál és a szerencsétlenség előhírnökeként ismerik. A buddhista hagyomány szerint a só elűzi a gonosz szellemeket és megtisztítja a környezetet. Emiatt a buddhista környezetben az a szokás, hogy a házba való belépés előtt sót dobnak az ember vállára.

Sok kultúrában hagyományosan kenyeret és sót kínálnak a látogatóknak a vendégszeretet jeleként. Indiában a só adományozása a szerencsét szimbolizálja, sőt India Mahatma Gandhi általi felszabadítására is utal. Érdekesség, hogy a felszabadító aktus része egy szimbolikus tengerparti séta is, melynek célja a szegények adómentes sóhoz jutása volt.

Befejezésül hozzátehetjük, hogy a ma sóként ismert értékes anyag ősidők óta az élet alapja, és a világ számos kultúrájában és hagyományában hagyta kitörölhetetlen nyomát. Szerencsések vagyunk, hogy olyan időben élünk, amikor lehetőségünk van minőségi sót szerezni, lenyűgöző történelemmel.